Goda nyheter från regnskogen

På 1980-talet drog rörelsen Barnens regnskog in miljoner. Marcus Haraldsson har rest till Costa Rica för att följa upp projektet.

Publicerad

Bild: Ola Kjelbye

I en lågstadieklass i svenska Sorunda hade barnen fått läsa om den hotade regnskogen. En oktoberdag 1987 räckte nioåriga Roland Tiensuu upp handen med en fråga. Kunde de inte köpa sig en bit av regnskogen?

Det blev startskottet på en rörelse där skolbarn över hela världen hjälptes åt att samla in pengar. Totalt fick Barnens regnskog in 31 miljoner kronor i syfte att skydda regnskog på Costa Rica. Barnens insatser uppmärksammades av såväl kungligheter som presidenter. Men vad hände sedan?

I Barnen som ville rädda världen reser journalisten och fotografen Marcus Haraldsson till skogen i fråga och konstaterar att insatserna gjorde skillnad. Han noterar att den skyddade skogen rymmer fem gånger så många arter som det finns i hela Sverige. I dag är Costa Rica den enda tropiska nation som vänt avskogningen.

Författaren, som själv var engagerad i regnskogsrörelsen som barn, sprider hopp i en tid där larmrapporterna duggar tätt. Han reflekterar också över det faktum att det svenska skogsbruket på vissa sätt är mer aggressivt än det på Costa Rica. ”Ändå var det skogen på andra sidan jorden som vi barn brann mest för att rädda”.

Barnen som ville rädda världen

Marcus Haraldsson
Offside press

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor