Snabbmat kan försämra djupsömnen

Det räcker med en veckas dålig kost med fryspizza och färdiglagade köttbullar för att störa den viktiga djupsömnen, enligt en svensk studie. Sömnkvaliteten påverkas i flera dygn.

Publicerad
skär pizza med sax

En vecka med sämre kost gjorde djupsömnen mer ytlig.
Bild: Getty images

Dålig sömn kan öka suget efter fet och söt mat, men effekten tros slå också åt andra hållet – ett onyttigt kostintag leder till sömnstörningar.

– Vi vet från tidigare forskning att man i regel får sämre matvanor och blir sugen på sötsaker om man sover sämre. Epidemiologiska studier har också indirekta bevis för att dålig kost kan påverka sömnen, så det kan bli en ond cirkel, säger Jonathan Cedernaes, läkare och docent i medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet.

Jonathan Cedernaes
Jonathan Cedernaes, läkare och docent i medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet.

Men helt säker på orsak och verkan har man inte varit. Kan en sömnrubbning starta med att man äter onyttig kost? Det ville Jonathan Cedernaes och hans kollegor ta reda på. I en ny studie fick 15 friska män utan sömnproblem därför äta antingen onyttig eller nyttig mat i en vecka, samtidigt som deras sömnmönster studerades. Därefter skiftade de till den andra kosten, så att alla fick prova bägge dieterna.

Samma antal kalorier under dagen

Den nyttigare kosten bestod av mager yoghurt och müsli till frukost, pasta med gröna ärtor till lunch och laxpytt till middag. Den onyttiga frukosten bestod av yoghurt med tre procent fetthalt och en sötare müsli, pasta med färdiglagade köttbullar och ketchup till lunch, samt fryspizza och en bit söt choklad till middag. Antalet kalorier var desamma i de olika kostuppläggen.

Matschemat var strikt – de var tvungna att äta exakt samma sak under en hel vecka och med ett visst antal timmar mellan måltiderna. De skulle också röra sig lika mycket under dagen.

– De bar även aktivitetsarmband så att vi kunde se när de gick och lade sig. De fick också skatta sin hunger och trötthet, säger Jonathan Cedernaes.

Djupsömnen fortsatt ytlig i flera dagar

Forskarna noterade inte någon skillnad mellan kostuppläggen vad gällde hur länge deltagarna sov eller hur hungriga eller trötta de kände sig. Det var först när forskarna, efter avslutad matvecka, lät männen sova på labbet med påkopplade EEG-elektroder på huvudet som skillnaderna i sömnkvalitet upptäcktes.

– Längden på djupsömnen var det ingen skillnad på, men däremot var djupsömnen mer ytlig efter en veckas onyttig kost. Detta stämmer överens med tidigare studier på djur, säger Jonathan Cedernaes.

Djupsömnen fortsatte dessutom att vara mer ytlig två dygn efter den avslutade köttbulle- och pizzadieten.

Djupsömn rensar hjärnan

I dag vet man att djupsömn reglerar hormonutsöndring, immunförsvar och blodsocker och är viktig för att hjärnan ska rensas från toxiska substanser som ökar risken för neurodegenerativa sjukdomar, som demens. Att äldre personer har en lägre andel så kallade deltavågor, som speglar återhämtande egenskaper i djupsömnen, är känt. Det skulle också kunna gälla personer som ofta upplever att de sover sämre, trots att de sover lika länge som andra, tror Jonathan Cedernaes.

– Vi vet från andra studier att medelålders personer som har en mer ytlig djupsömn har 30 procents ökad dödlighet på elva års sikt, säger han.

Nu hoppas Jonathan Cedernaes och hans kollegor kunna gå vidare och titta på fler patientgrupper och biomarkörer.

– Vi såg de här effekterna efter bara en vecka, men vissa äter onyttig kost hela tiden. För att förstå hur vi kan förebygga sjukdom skulle det vara intressant att veta hur onyttig kost under längre tid påverkar nivåerna av neurodegenerativa faktorer, säger han.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor