Tro i en avförtrollad tid

Publicerad

Bild: Kajsa Göransson

Den lockton som religionshistorikern David Thurfjell talar om är högst konkret. Under en familjeresa till Indien i tonåren följde han en klang genom skogen som ledde honom till ett tempel. Det var en besjälad upplevelse, fylld av mystik och löfte.

Boktitelns lockton är alltså också något djupare och existentiellt. Han citerar poeten Dan Anderssons rader om ”något bortom bergen, bortom blommorna och sången”. David Thurfjell fördjupar sig i den känsla av förtrollning som religionen gett människan – och hur moderniteten avförtrollat världen, något som beskrivits utförligt inom sociologin. En  för mig oväntad aspekt, som David Thurfjell lyfter fram, är hur en missriktad anpassning till ett mer vetenskapligt sanningsbegrepp bidragit till dagens bokstavstrogna fundamentalism.

En lockton i ödemarken: Om människans förmåga att besjäla världen

David Thurfjell
Norstedts

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor