Tro i en avförtrollad tid

Publicerad

Bild: Kajsa Göransson

Den lockton som religionshistorikern David Thurfjell talar om är högst konkret. Under en familjeresa till Indien i tonåren följde han en klang genom skogen som ledde honom till ett tempel. Det var en besjälad upplevelse, fylld av mystik och löfte.

Boktitelns lockton är alltså också något djupare och existentiellt. Han citerar poeten Dan Anderssons rader om ”något bortom bergen, bortom blommorna och sången”. David Thurfjell fördjupar sig i den känsla av förtrollning som religionen gett människan – och hur moderniteten avförtrollat världen, något som beskrivits utförligt inom sociologin. En  för mig oväntad aspekt, som David Thurfjell lyfter fram, är hur en missriktad anpassning till ett mer vetenskapligt sanningsbegrepp bidragit till dagens bokstavstrogna fundamentalism.

En lockton i ödemarken: Om människans förmåga att besjäla världen

David Thurfjell
Norstedts

Välkommen till

Hjärndagen 2023

Välkommen till en spännande heldag med föreläsningar om den senaste hjärnforskningen. Fredag 10 november kl 9–16. Oscarsteatern, Stockholm.

Läs mer och boka!

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor