Rapp guide till ett levande språk

Publicerad

Bild: Kajsa Göransson

Språkpoliser lär sätta kaffet i vrångstrupen redan vid undertiteln. I en ny bok om språkvård väljer Språktidningens chefredaktör Anders Svensson och chefen för Språkrådet, Lena Lind Palicki, att byta ut ”de” och ”dem” mot ”dom”.

Det känns ovant, men varje ”dom” understryker samtidigt bokens huvudbudskap: Språket lever och du väljer själv om du vill ligga steget före eller hålla fast vid reglerna från skolbänken. I fallet med ”dom” menar författarna att det är dags att skriva som vi talar och drar paralleller till när verben tappade sina pluraländelser.

I korta, rappa kapitel tar Viktig svenska upp massor av brännande språkfrågor. Vissa är klassiker som ”större än mig” kontra ”större än jag” eller skillnaden mellan ”före” och ”innan”. Men boken tar också upp nya fenomen som förortssvenska och det nya niandet bland unga.

Syftet är inte att spika fast vad som är rätt och fel. I stället förklaras bakgrunden till varför vissa språkfenomen är så omtvistade, och i stället för pekpinnar får läsaren rekommendationer. På så sätt blir boken en utmärkt guide för alla användare av svenska språket, progressiva liksom konservativa.

Viktig svenska: Alla dom där språkfrågorna

Lena Lind Palicki, Anders Svensson
Norstedts

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor