AI-entreprenören som vill tygla AI

Publicerad

Bild: Chris Wilson

Mustafa Suleyman har en ovanlig bakgrund för att vara entreprenör inom artificiell intelligens. Han växte upp i en fattig del av London med en mamma som var sjuksköterska och en pappa från Syrien som var taxichaufför. Nitton år gammal hoppade han av studierna för att starta en stödlinje för unga muslimer.

År 2010 var Mustafa Suleyman med om att grunda Deepmind, ett företag som bland annat har utvecklat en AI som slog världsmästaren i brädspelet go. Deepmind har dessutom kartlagt den tredimensionella strukturen hos miljontals proteiner, ett enormt framsteg för forskning om nya läkemedel.

Trots det ser Mustafa Suleyman AI som det värsta hotet någonsin mot mänskligheten. I sin bok varnar han för en framtid med groteska inkomstskillnader, massövervakning och algoritmer som undergräver förtroende inom och mellan samhällen.

Efter alla dystra scenarier kommer slutet som något av en överraskning. Mustafa Suleyman sätter stort hopp till politiken. I tio punkter presenterar han åtgärder för att ”innesluta” framtidens AI, alltså att hindra den från att löpa amok. Bland åtgärderna finns allt från tekniska spärrar mot tillverkning av farliga smittor till jättesatsningar på forskning om risker.

Riktigt övertygad blir man inte. Men det är i alla fall ett konstruktivt inlägg från en person som vet en del om en teknisk utveckling vi bara sett början av.

The coming wave: Technology, power, and the twenty-first century’s greatest dilemma

Mustafa Suleyman
Crown

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor