Hur likt blir ett rekonstruerat ansikte?

Det görs ibland rekonstruktioner av ansikten utifrån kranier som exempelvis hittas vid arkeologiska utgrävningar. Jag undrar om man har undersökt hur likt det blir genom att låta rekonstruera ett ansikte där det så att säga finns ett facit? Det borde väl gå att till exempel röntga kraniet på en levande person och ge en rekonstruktör dessa data, tillsammans med information om gener för hår- och ögonfärg. Blir det så likt att personen kan kännas igen? /Josefin

Publicerad

Ansikte rekonstruerat av Oscar Nilsson.
Bild: Jesper Ahlin Marceta

Svar av Anja Petaros, rättsläkare, Rättsmedicinalverket

Det korta svaret är ja, det blir så likt att personen kan kännas igen – med vissa reservationer. Forskning inom detta fält har precis som frågeställaren gissar använt studier av levande personer för att förstå relationen mellan skalle och ansiktsdrag. Ansiktsrekonstruktioner används i dag inom rättsmedicin för att hjälpa till med identifiering av okända avlidna. Från sådana fall vet vi att ansiktsrekonstruktioner numera har stor likhet med den avlidna personen.

Trots stora framsteg inom fältet finns fortfarande vissa svagheter. En sådan är att resultatet ibland snarare ger en uppskattning av ett ansikte (ett ”genomsnittligt ansikte”), snarare än ett exakt ansikte. Varför? Jo, därför att rekonstruktionen inte bara utgår från det individuella kraniet, utan även från befolkningsdata. Antaganden om exempelvis ålder och kön påverkar mjukvävnaders tjocklek i rekonstruktionen, som i sin tur har avgörande betydelse för ansiktets kontur och form. Om sådana faktorer bedöms fel kan den slutliga rekonstruktionen bli vilseledande.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Uppgifter från dna-analys (till exempel ögonfärg, hårfärg, hårstruktur) kan i vissa fall underlätta och förbättra rekonstruktionen. Vissa kroppsdelar, såsom näsa, öron och läppar, är svåra att uppskatta utifrån skalle och dna. Rekonstruktionen beror även på konstnärens skicklighet, angreppssätt och förmåga att fånga upp små variationer i skallen och använda forskningsdata på ett lämpligt sätt. I dag finns mjukvaror och algoritmer som automatiserar hela processen, men erfarenhet visar att bäst resultat och mest detaljrika rekonstruktioner fortfarande uppnås när de utförs av en människa.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor