Blixtsnabb färgsäker kräfta

Hos människan skapas uppfattningen av omgivningens färger i hjärnan. Men hos vissa kräftdjur sker processen till stor del i själva ögonen. Det ger ett blixtsnabbt färgseende

Publicerad
Mantisräkornas ögon består av tre delar: färgsinnet sitter i de smala bandet i mitten av ögat medan den övre och undre delen uppfattar form och rörelse. Bilden visar arten Odontodactylus scyllarus.  
Bild: Roy L. Caldwell

Mantisräkorna är en grupp färgglada kräftdjur med ovanligt avancerade ögon. De kan till exempel se ultraviolett ljus och sannolikt även infrarött ljus. Man har antagit att mantsiräkorna har ett exceptionellt färgseende. Deras ögon har nämligen 12 sorters färgreceptorer, det vill säga ”tappar”. Det är ett rekord i djurriket: många däggdjur har bara två sorters tappar medan människan har tre, vilket räcker för att ge oss ett förhållandevis bra färgseende.

Nya rön visar dock att mantisräkorna har ett förvånansvärt dåligt färgseende. Däremot så reagerar de blixtsnabbt på större färgförändringar i miljön. Många arter av mantisräkor lever på korallrev – en ovanligt färggrik miljö. Det snabba färgseendet medför att de i god tid upptäcker annalkande faror, hävdar forskarna som publicerade de nya rönen i Science.

De tre tappsorterna i människans öga reagerar på olika våglängder av ljus som motsvarar grundfärgerna blått, rött och grönt. Hjärnan väger samman signalerna från tapparna och tar även hänsyn till deras inbördes styrka, vilket gör att vi får en detaljerad bild av färgnyanserna i omgivningen. Mantisräkans tolv tappsorter reagerar också på olika våglängder av ljus. Men kräftdjurets hjärna väger inte samman signalerna från de olika tapparna, snarare uppfattas signalerna från varje tappsort som en enskild nyans. Man kan säga att mantisräkans uppfattning av omgivningens färger skapas redan i ögonen. Det ger ett snabbt men ganska grovt färgseende.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor