Hjärndöd människa fick lever från en gris

Forskare i Kina har opererat in en lever från en genförändrad gris i en människa. Organet fungerade i tio dagar.

Publicerad
minigris

Då det råder brist på mänskliga organdonatorer är ett alternativ att använda grisar. För att deras organ ska kunna fungera i en människa måste grisarna genförändras.
Bild: Getty images

Grisar med genförändringar som gör att deras organ passar bättre i en mänsklig kropp har använts för att transplantera njurar och hjärtan till människor sedan år 2022. Nu har forskare gjort motsvarande ingrepp med en lever.

– Levern är mycket mer komplicerad. Hjärtat är bara en pump. Och njurarnas främsta uppgift är att göra urin. Levern, däremot, har mängder av olika funktioner som att producera albumin och ämnen som reglerar immunsystemet, säger Lin Wang, professor i kirurgi vid Xijing hospital i Kina.

Global brist på organdonatorer

I hela världen råder det brist på mänskliga organdonatorer. Ett alternativ är att använda grisar som är gentekniskt förändrade så att deras organ kan fungera i en människa utan att stötas bort av immunsystemet.

De flesta försöken med den här typen av xenotransplantationer – där organ eller vävnader flyttas från en art till en annan – pågår i USA och Kina. I maj förra året berättade kirurger vid Anhui medical university i Kina att de transplanterat en lever från en genförändrad minigris till en 71-årig man med levercancer. Men informationen om hur det gick är knapphändig.

Nu har Lin Wang och hans medarbetare för första gången publicerat en rapport om en levertransplantation från gris till människa i en fackgranskad vetenskaplig tidskrift. Grisen hade sex förändrade gener.

Opererade hjärndöd människa

Forskarna uppger att de av etiska skäl utförde försöket på en människa som redan var hjärndöd. De opererade in grislevern vid sidan om mottagarens egen lever, som alltså var kvar under experimentet. Det nya organet producerade galla och grisalbumin, bibehöll ett stabilt blodflöde och visade inga tecken på avstötning.

– Enligt önskemål från mottagarens anhöriga avslutades experimentet efter tio dagar, säger Lin Wang.

Sedan dess har hans forskargrupp även helt ersatt levern hos en annan hjärndöd människa med en grislever.

– Vi har intressanta data som vi snart kommer att publicera säger han.

Vissa forskare oroar sig för att transplantationer mellan arter ska sprida virus från djur till människor. Dock fanns inga spår av grisvirus hos personen som fick den nya levern, enligt rapporten i Nature.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor