Högre lägstalöner kan minska återfall i brott

Goda fängelseförhållanden och möjlighet att få jobb efter avtjänat straff minskar risken för återfall i brottslighet. Det visar en ny forskningsrapport, som även lyfter fram fler faktorer.

Publicerad
rum på anstalt

Goda fängelseförhållanden minskar risken för återfall i brott. Så här kan det se ut i ett rum på en svensk anstalt.
Bild: Kriminalvården

Av dem som frigavs från fängelse eller fick sitt straff verkställt inom frivården 2020 återföll 32 procent i brott inom tre år, enligt Kriminalvårdens statistik. Så vad kan svenska politiker och myndigheter göra för att minska risken för att dömda personer ska återfalla i brottslighet? 

Randi Hjalmarsson är professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet.
Bild: Göteborgs universitet

Det finns inga enkla svar, men några åtgärder har starkare evidens än andra – det visar nationalekonomen Randi Hjalmarsson i en ny forskningsrapport, publicerad av föreningen SNS, Studieförbundet näringsliv och samhälle. Genom så kallade kvasiexperiment, alltså experiment som baseras på en variation som har råkat uppstå mellan jämförbara grupper, kan forskare jämföra utfallet.

Registrering i en dna-databas leder till färre återfall, visar forskning från Norge och USA. Men dna-registreringen verkar inte minska återfall bland sexualförbrytare, i alla fall inte i USA, där sådana studier har gjorts.

Fotboja kan vara positivt

När det gäller personer som har dömts för mindre allvarliga brott kan elektronisk övervakning i hemmet vara bättre än fängelse för att hindra återfall. Det visar bland annat en svensk studie som nyligen publicerades i Journal of Quantitative Criminology.

– Många faktorer påverkar återfall i brott: sannolikheten att åka fast, upplevelsen av sanktioner, och möjligheter på arbetsmarknaden. Som samhälle bör vi inte fokusera på bara en av dessa faktorer, skriver Randi Hjalmarsson, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet och ledamot i Kriminalvårdens vetenskapliga råd, i en mejlintervju.

De senaste åren har det lagts fram många politiska förslag om straffskärpningar, även för unga brottslingar. Hur längre straff påverkar risken för återfall i brottslighet ger forskningen inget entydigt svar på.

Det är inte bara fängelsetiden i sig som kan påverka utfallet efteråt, utan också olika behandlingsmetoder och relationen till medfångar. Rapporten lyfter fram att bättre fängelseförhållanden minskar återfall i brott.

– Det är viktigt att fängelseförhållandena inte försämras i takt med antalet intagna på fängelser ökar i Sverige, skriver Randi Hjalmarsson.

Möjligheten till jobb

En faktor som lyfts fram i rapporten – men mer sällan i debatten – är möjligheten för brottsdömda personer att försörja sig efter frigivningen. Här visar forskningen på flera samband:

  • Återfallen minskar om lönerna för lågkvalificerade jobb höjs.
  • Återfallen minskar om arbetstillfällena ökar i lokal bygg- och tillverkningsindustri.
  • Återfallen minskar om mediebevakning av jobbskapande åtgärder ökar, vilket tyder på att information om möjligheter till arbete kan spela en viktig roll.
  • Återfallen tenderar att minska om det finns tillgång till välfärdsförmåner och in natura-stöd som matkuponger.

Men exakt hur sambanden ser ut just i Sverige, och vilka åtgärder som behövs, är inte helt klarlagt, konstaterar Randi Hjalmarsson.

– Jag tror att vi har mycket att lära oss i en svensk kontext: Vilken effekt har brottsbelastning på sysselsättning och lön? Diskriminerar företag arbetstagare som förekommer i brottsregistret och varför? Påverkar anställning återfall i Sverige?  Mycket av min nuvarande forskningsagenda handlar om dessa frågor.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor