”Räkna med att Kina vill manipulera OS-vädret”

Inför flera stora evenemang har Kina visat sina svällande muskler när det gäller att manipulera vädret. Räkna med att flygplan och kanoner står redo under vinter-OS.

Publicerad
Bilderna från Kinas meteorologiska myndighet visar hur ett flygplan förbereds inför att spruta partiklar över moln för att få dessa att börja snöa.
Bild: China Meteorological Administration/Qi Ying
Det här är en kommenterande text. Analyser och åsikter är skribentens egna.

Skinande sol, klarblå himmel och fullt med snö i backarna. Så vill så klart den kinesiska ledningen visa upp sitt land som vintersportnation, när kampen om OS-medaljerna drar igång i veckan. Att vädret kan ställa till det minns vi om inte annat från förra vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea där hård vind ledde till flera uppskjutna tävlingar.

Att stoppa vinden lär knappast de kinesiska OS-arrangörerna klara, men räkna med att de är rustade till tänderna för att tygla eventuella regn- och snömoln som riskerar att förstöra tävlingarna.

Kina är det land i världen som satsar mest på att manipulera vädret. Tekniken går ut på att från flygplan eller kanoner spruta salt som silverjodid på lämpliga moln. Vatten i molnet kondenseras kring partiklarna och faller ut som snö eller regn.

På så sätt kan nederbörden styras till vissa platser. Tekniken är främst till för att hjälpa jordbruket mot torka, men den används även mot skogsbränder eller för att avstyra hotande hagelskurar.

Under de senaste 40–50 åren har många länder försökt sig på den här typen av molnsådd, men Kina är ohotad etta. Strax före jul invigde landet officiellt det senaste programmet för ”vädermodifiering” som ska täcka en yta på 5,5 miljoner kvadratkilometer.

Vid upprepade tillfällen har kanonerna laddats även vid stora arrangemang. Under OS i Peking sommaren 2008 gjordes omfattande bombardemang av moln för att rensa luften och styra bort regn från tävlingsbanorna. Samma sak skedde sommaren 2021 inför kommunistpartiet 100-årsfirande på Himmelska fridens torg.

För att minska smogen brukar även smutsiga fabriker få hålla tillfälligt stängt samtidigt som trafiken begränsas. Så sker även inför OS rapporterar kinesiska medier. I bakgrunden lär även flygplan och kanoner stå redo.

Frågan är hur effektivt det är? Den vanligaste invändningen mot vädermanipulation är att det är näst intill omöjligt att säga var regnet hade fallit utan silverjodiden. Och om det nu fungerar som tänkt – vem har rätt att styra vädret? När regn och snö faller på ett ställe faller det inte på ett annat. Indien oroas till exempel av Kinas planer på att öka nederbörden över den tibetanska högplatån. Silversalt i stora mängder är också en miljörisk.

Hur är det då med snön i OS-backarna? Den är varken fixad av vädermakterna eller av partiklar från flygplan. I stället blir årets vinter OS det första med i princip 100 procent konstsnö.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor