Svenska forskare stöder teori om massgrav i Aten

En unik massgrav i södra Aten kan innehålla avrättade upprorsmän från 600-talet före vår tidräkning. Det bekräftar skelettanalyser av svenska osteologer.

Publicerad
Många av skeletten på gravplaten i södra Aten hade skador av kraftigt våld mot huvudet.
Bild: Anne Ingvarsson, Uppsala universitet

När massgraven vid Falironbukten i södra Aten hittades 2016 var det en sensation. Fynd av gravar med så många avrättade människor från det antika Grekland är mycket ovanliga. Den osteologiska analysen visar att många kan ha avrättats knästående eller liggande.

– Vi kan inte säga att alla avrättades på plats, men ser på frakturerna att många kan ha dött av kraftigt våld mot huvudet. De kan ha stått på knä och blivit ihjälslagna av någon som stått bakom dem, säger osteologen Anne Ingvarsson från Uppsala universitet, som undersökte 79 av skeletten på plats 2016.

Hon och kollegan Ylva Bäckström, doktorand från Lunds universitet, kallades in i slutet av den grekiska utgrävningen.

De allra flesta i graven var män

Då många skelett hade legat exponerade för väder och vind – och inte kunnat analyseras i labb utan bara på plats – har en del resultat blivit osäkra. Det gäller till exempel könen. Men i stort sett alla tycks ha varit män, från ynglingar till medelålders. Inget av skeletten har kunnat bekräftas komma från en kvinna.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

I en lång grav låg 47 skelett tätt på rad, många av dem bundna med handfängsel. I två andra gravar var de mer oordnade och hade till synes vräkts eller fallit ned utan att läggas till rätta.

Att begravas utan de rätta riterna var en oerhörd skymf i det antika Grekland.

Anne Ingvarsson som grävt i Grekland tidigare, bland annat på Kreta, har aldrig sett något liknande:

– En majoritet hade handfängsel i metall. De har begravts på olika sätt, men det är helt klart att det rör sig om avrättningar. Vissa individer hade fallit som dominobrickor.

Fler analyser väntar

Dna-analyser har gjorts i både Stockholm och Uppsala, men kvaliteten på dna:n har varit för dålig. Ytterligare prover har skickats till ett labb i Arizona. Där ska även kemiska analyser och kol 14-datering göras.

Dateringen till 600-talet före vår tidräkning är gjord på två små keramikkärl som hittats bland skeletten. Utöver det gjordes endast ett fåtal gravfynd.

Tidpunkten kopplades till ett uppror lett av adelsmannen Kylon. Det ägde rum i en turbulent tid med maktkamp bland eliten som fick politiska följder under lång tid. Något som bekräftar kopplingen har dock inte hittats i utgrävningen eller den osteologiska analysen. Den arkeologiska rapporten har ännu inte kommit.

Men fyndets betydelse kan inte överskattas, anser Jenny Wallensten, chef för Svenska institutet i Aten, som finansierat osteologernas arbete tillsammans med Riksbankens jubileumsfond och Vitterhetsakademien.

– Det är ett mycket ovanligt fynd som kommer att rankas som ett av de viktigaste någonsin inom klassisk arkeologi. Det är fantasieggande att möjligen kunna matcha arkeologiska och skriftliga källor och knyta denna grav till en känd historisk episod, men det är också uppseendeväckande eftersom det är extremt ovanligt att hitta denna typ av grav där en stor mängd helt klart avrättade personer ligger.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor