Annons

Passiv rökning ger katter cancer

Cancerrisken mer än fördubblas.

Annons

Publicerad:

2003-01-01

Rökares katter löper mer än dubbelt så hög risk att få cancer. Och ju fler år katterna utsätts för rök, desto högre blir risken. För dem som bott mer än 5 år i rökig miljö är risken mellan tre och fyra gånger högre.

Detta framgår av en studie som omfattar knappt hundra katter som på en amerikansk universitetsveterinärklinik vårdats för malignt lymfom, en relativt vanlig cancersjukdom hos katter. Nu ska forskarna undersöka även andra husdjur och andra cancerformer. Studien rapporteras i American Journal of Epidemiology.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Hej!
Jag har en kattvakt som mina katter är hos när jag är borta och hon röker tyvärr inne. Mina katter är där ca tre dagar då och då, kanske en gång i månaden. Kan de bli skadade av det eller är det bara om det rör sig om längre tid, som flera år? Tänker på att de slickar sin päls och får i sig giftiga ämnen. Ska jag fortsätta att låta dem vara där?
Hälsningar Sara

JA det är inte kul, jag röker själv och har katt men den är oftast i sin ena sängplats då, tyvärr så ger jag den katt p-piller en gång vecka och har hört att det är 7gångers risk för cancer med den.
En kastrering är svårt då hon har kattlucka och då jag inte haft kattlåda till henne, och inte kan hålla henne inne den vecka som det tar att läka efter kastrering.

Jag har hört att det ska gå att lära äldre katter att gå på låda, någon som vet?

Att skotta upp gång till hennes pink buske är inte jobbigt, men kattlåda hade varit bekvämt på andra vis också.