Annons

Skugga - solcellens fiende nr 1

Solceller i Sverige förlorar mer än halva effekten även vid litet skugga.

Det räcker att bara 5 procent av ytan på en solcellspanel skuggas så minskar energin den ger med mellan 60 och 80 procent. Denna upptäckt presenterar Björn Lindgren vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg i sin doktorsavhandling. Han har studerat den lilla solcellsanläggningen i Sankt Jörgens park norr om Göteborg.

Problemet med skugga är särskilt stort på nordligare breddgrader eftersom solen här oftare befinner sig nära horisonten. I sin avhandling föreslår Björn Lindgren flera åtgärder för att öka effektiviteten, bl a att dela upp anläggningen i mindre enheter.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar