Annons

Vätgas med miljövänlig metod

Intresset för vätgas som bränsle ökar.

I framtiden hägrar vätgassamhället, men många problem återstår. Ett betydande framsteg har nu gjorts. James Dumesic och hans medarbetare vid University of Wisconsin, USA, har studerat olika katalytiska metoder att framställa vätgas ur biologiskt material. I en artikel i tidskriften Science berättar de att de har använt mycket billigare metaller än platina, som annars brukar nyttjas som katalysator i dessa sammanhang. Platina är en både dyr och ändlig resurs. Dessutom belastas miljön när man utvinner metallen.

Forskarna har fått mycket goda resultat med en katalysator som huvudsakligen består av nickel med inblandning av aluminium och tenn. Som råmaterial för vätgasen har de använt alkoholer, som i sin tur kan framställas ur exempelvis olika biologiska restprodukter.

- Vår process lämpar sig väl för att tillverka vätgas ur glycerol, en restprodukt som bildas vid tillverkning av biodiesel, säger James Dumesic.

Det finns goda möjligheter att metoden ska kunna tillämpas för att tillverka bränsle under drift, exempelvis för bilar.

Metoden kan på samma sätt användas för att förse stationära bränslecellsanläggningar med vätgas. Man slipper då lagra gasen, vilket gör systemet både säkrare och billigare.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Det tar troligen lång tid innan vätgassamhället är här och då bilar i större skala går på vätgas. Inte för att kunskapen skulle fattas på hur det går till utan på att oljeindustrin troligen kommer att kämpa hårt för att inte mista sin inkomstkälla.

vätgasbilen har kommit för att stanna

Lägg till kommentar