Annons

Bokanmälan: Varför vi gör om oss

l Terapisamhället är här. Vi tycks inte duga som vi är - många vill göra makeover på både själ och kropp för att passa in.

Annons

Publicerad:

2006-04-01

Och det finns en massa människor som vill tjäna pengar på vår osäkerhet.

När professorn i socialpsykologi Thomas Johansson går lös på dagens populärpsykologi och självhjälpslitteratur, på Dr Phil, bodybuilding och plastikkirurgi och på allt annat som handlar om att finna vår sanna identitet är det lätt att nicka instämmande. Man känner igen sig och drar ibland på smilbanden. Samtidigt är just detta ett problem. Thomas Johansson har tittat på tv, surfat lite och bläddrat i sitt bibliotek. Några systematiska studier handlar det inte om, varför känslan att Makeovermani är skriven med lätt hand, kanske alltför lätt, infinner sig.

Men det är ändå anmärkningsvärt att vi i vår tid av osäkerhet, föränderlighet och fallna auktoriteter greppar än mer desperat efter entydiga budskap och konkreta mål - får vi bara de där stora plastikbrösten eller de trimmade magmusklerna, eller följer vi bara ett tiostegsprogram till ett bättre liv eller Dr Phils raka råd, så borde vi bli lyckliga eller åtminstone lyckade.

Eller?

Litteraturhänvisningar

Makeovermani

Johansson, Thomas
Natur & Kultur

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.