Annons

Lill-Lucy funnen i Etiopien

Paleontologer har hittat världens hittills äldsta väl bevarade kvarlevor av ett barn vid utgrävningar i nordöstra Etiopien.

Annons

Fyndet består av ett skelett från en treåring, troligen flicka, som levde för 3,3 miljoner år sedan. Hon tillhörde arten Australopithecus afarensis, vars mest kända medlem kallas Lucy. De hör till primatfamiljen hominider (dit även människan, hennes utdöda nära släktingar och de stora aporna räknas).

I skelettet ingår ett tungben, ett fäste för muskler i tunga och svalg som återspeglar individens förmåga att forma läten. Flickans tungben har större likheter med motsvarande ben hos apor än hos människor, enligt en rapport i tidskriften Nature.

Lårben, skenben och fötter skvallrar om upprätt gång. Men skulderbladen och de långa böjda fingrarna ser ut att vara anpassade för ett liv dinglande i trädgrenar.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.