Annons

Helst på en onsdag!

Merparten av svenska bebisar ser dagens ljus under arbetsveckorna.

Annons

Publicerad:

2007-04-01

Sommaren är den mest populära barnalstringstiden, och merparten av alla barn är födda under första halvåret. Allra flest barn föds dock i juli, vilket snarare tyder på höstromantik.

När man undersöker vilka datum som barn fick som födelsedag under 2004 toppas listan av mars och april. Allra flest barn (349 stycken) föddes tisdagen den 30 mars.

Den minst populära dagen att föda barn var lördagen den 20 november. Då kom bara 187 barn till världen. På tredje plats från slutet kom den kristna världens mest kända födelsedag, den 24 december, när 194 barn såg dagens ljus.

En tydlig trend är att barn företrädelsevis föds i arbetsveckan, och då helst mitt i veckan. Bland de 100 populäraste dagarna dyker den första och enda lördagen upp på plats 67, den 17 april. Ingen söndag finns med.

En förklaring är att allt fler svenska kvinnor föder med planerat kejsarsnitt. Under år 2004 föddes 16,8 procent av alla knappt 100 500 barnen med kejsarsnitt. Bland mödrar som var 30 år och äldre födde nästan var fjärde (22,7 procent) med kejsarsnitt.

Flest barn föds under arbetsveckan (procent)

  • Onsdag 15,6
  • Tisdag 15,5
  • Torsdag 15,2
  • Måndag 14,9
  • Fredag 14,7
  • Lördag 12,8
  • Söndag 11,3

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

5

Kommentarer

I notisen F&F 3/07 om födelsedagar angavs att "På tredje plats från slutet kom den kristna världens mest kända födelsedag, den 24 december, när 194 barn såg dagens ljus." Den dag med den definintionen, som jag känner till, är Juldagen som infaller den 25 december. Varje år. Frågan är då: Hu många födslar var det under den dagen? Och var på ranglistan hamnar den?

HejJag undrar hur ni får ihop de två meningarna:"Allra flest barn föds dock i juli, vilket snarare tyder på höstromantik."och "När man undersöker vilka datum som barn fick som födelsedag under 2004 toppas listan av mars och april. Allra flest barn (349 stycken) föddes tisdagen den 30 mars."Om det föds flest barn i juli, har väl också flest barn födelsedag i juli?

Jag förstår att man vid första anblicken ser en motsägelse, såsom skribenten Thomas Lingefjärd menar. Men då jämför man äpplen och päron. Vad jag skrev var att flest barn föds i MÅNADEN juli, men det enskilda DATUM där det föddes flest barn var den 30 mars.Kommentaren är annars korrekt, och flest barn fick också sin födelsedag i juli det året – totalt 9213 stycken.C L Sandberg sätter fingret på en felaktighet i min text, där jag satt julafton som den viktigaste helgdagen.Vad gäller hur många som föddes 25 december var det fler än julafton, 221 barn. Det gör att den 25 december inte kvalifucerar sig som ett av 10 datum med lägst antal födda under året, men kvalar in bland de 25 med lägst antal födda.

Hej! Hur ser statistiken ut om man tar bort alla planerade snitt och igångsättningar?

Hej Camilla! Om du ser på tidsstämpeln på artikeln så ser du att den skrevs för ganska länge sedan. Det här är alltså inte något vi har tänkt på här på redaktionen på ett bra tag, och ingen här har riktigt koll på var vi ska hitta svaret på din fråga. Men den är intressant, så vi tar den med oss och ser om vi kanske kan svara på den framöver!