Annons

Vänstervridna är olyckligare

Data från mer än 70 länder visar att det finns ett samband mellan politisk orientering och lycka.

Annons

Publicerad:

2008-03-01

- Ju längre vänsterut man befinner sig, desto olyckligare är man, säger Christian Bjørnskov, forskare vid Aarhus School of Business, som har analyserat data från den så kallade World Values Survey.

Man fann inget samband mellan lycka och människors ekonomiska sits, däremot hänger lyckan ihop med hur rättvist man uppfattar att samhället är.

- De till vänster uppfattar oftare samhället som orättvist, och det gör dem bekymrade och därmed olyckliga, även om de själva har det bra, säger Christian Bjørnskov.

Sambandet finns i alla länder som ingått i studien. Och liknade studier i USA har konsekvent visat samma sak i över 30 år. Inte ens att leva i välfärdsstater som Sverige och Danmark hjälper.

- Välfärdsstater påverkar bara lyckan för de riktigt extrema - vänsterextrema blir lite mindre olyckliga och de långt till höger något mindre lyckliga, säger Christian Bjørnskov.

Skillnad i lycka mellan de mycket vänster- och mycket högerorienterade motsvarar en förälskelse, konstaterar Christian Bjørnskov, som är förvånad över att skillnaden är så stor.

Några har redan kommenterat forskningen.

- Ledaren för danska socialistiska partiet sade i en radiointervju att han faktiskt var en lycklig människa. Men han medgav å andra sidan att orättvisor i samhället gör honom missnöjd.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

7

Kommentarer

Självklarheter ska man ju egentligen intebehöva kommentera men är man en medkännande medmänniska i en högervridenomvärld så går man givetvis på rätt sida av vägen även om man därmed inte alltid känner sig himlastormande lycklig för egen del. De som känner lycka över att kunna snylta på andras olycka får väl göra det tills upp- vaknandet sker. Då tror jag att den insikten blir förödande.

Ja - höger eller vänster, vilket är vilket, vad är vad? För att gå i svaromål till Gunnar, som tydligen anser att att är så slälvklart: Beror olyckskänslan hos människor som röstar på det vi kalla vänsterpartier på det du säger - eller medvetenheten att de traditionella politiska programmen hos vänstern ökar den mänskliga olyckan? Jag tänker givitvis på den berömda fackföreningssolidariteten som förnekar arbetare utanför Sverige en del av den svenska välståndet, merkantil protektionism och den påstådda förmågan att omedelbart kunna bedömma vilken sida som har rätt i en internationell konflikt. Nej, fram för frihet (under rimlig kontroll): det är det enda som kan få värden att bli mer rättvis och kanske mer lycklig. Var lycklig i övertygelsen om att en högerröst gör världen mer rättvis!

Eftersom jag inte är prenumerant, för närvarande, kunde jag bara läsa artikeln, men jag tror rubriken säger allt. Här är min förklaring:Anledningen till att vänstervridna tenderar att vara olyckliga är att de inte litar på något. De misstror religion, företag, rika och alldeles vanliga människors beslut. De vill styra och ställa av välvilja, för att de tror på sin egen intelligens och klokhet.Högern å sin sida litar på att allas fria val och några grundläggande rättsprinciper i slutändan leder till något gott. De bryr sig inte så mycket om att rädda världen, för de litar inte på sin egen intelligens och klokhet.

Höger och vänster är en illusion skapad för att tygla människor. Söndra och härska befolkningen. Jag har brutit mig loss från det och säger att det är mycket bättre när man inser att ingen har rätt att tvinga någon till något mot hans eller hennes vilja. Det kvittar om det så är en majoritet av ens medmänniskor som dikterar något. Googla "voluntaryism".

Vi är snart 7 miljarder människor med olika personligheter på den här planeten som växer upp under väldigt olika omständigheter. En del av oss har fått trygghet och kärlek under uppväxten, andra har det inte. Sedan kan vi prata om vilken klass i samhället vi kommer ifrån och sedan i vilket land vi lever i. Om nu någon har gjort en undersökning som fokuserar på att ta reda på om vänstervridna är olyckligare eller lyckligare än högervridna i 70 länder, då säger det en hel del om den personen. Jag behöver nog inte säga så mycket mera.

Nej, det är inte så att någon har gjort en undersökning i 70 länder med fokus på att ta reda på huruvida vänstervridna är olyckligare eller lyckligare än högervridna. I undersökningen ställde man frågor om mängder av olika saker, men det föll ut att politiska sympatier spelar en större och internationellt stabil roll för lycka än vad man hade gissat. Därför blev det en världsnyhet. Givetvis har forskarna även mätt sådana saker som position på arbetsmarknaden, inkomst, mänskliga rättigheter osv. Den som har Forskning & Framsteg 7/00 i bokhyllan kan ta fram det numret och läsa mer om lycka, som där ägnades ett Tema med flera artiklar. Där finns en lista över andelen "mycket lyckliga" i olika länder. De fyra länder som toppar listan är Venezuela (säkert annorlunda i dag efter Chavez makttillträde), Turkiet, USA och Nigeria. Där är 55-46 % mycket lyckliga. Sverige delar åttondeplatsen med Filippinerna (40 %). I botten ligger följande sex länder (räknat bakifrån): Vitryssland, Moldavien, Litauen, Ukraina, Lettland och Estland (4-5 % mycket lyckliga). Säkert har dessa f.d. Sovjetstater ett betydligt lyckligare läge i dag åtta år senare, i alla fall de tre baltiska staterna. Hur som helst så spelar absoluta inkomster uppenbart mindre roll än hopp, framtidstro och känsla av framåtskridande, vilket styrks av att Sydafrika år 2000 låg på sjunde plats. I dag ligger man knappast så högt.

Det går inte att mäta lycka! Bor du i Estland och tänker "I Sverige har de det minsann bättre", och sedan mår dåligt över din situation, då låter du yttre omständigheter påverka ditt mående. Det behöver inte vara fråga om länder, det räcker med att leva med uttrycket "det är grönare på andra sidan" och du kommer ständigt att titta på allt annat utom ditt inre och jämföra dig med folk som har det bättre för att ge dig en möjlighet att må dåligt, lika mycket som du kan jämföra dig med folk som har det sämre, för att må bättre. Det handlar inte om det, det handlar om att hitta en frid inom sig själv oavsett situationen, och det spelar ingen roll om du är fattig eller rik, högervriden eller vänstervriden, gul eller brun,...så länge ditt inre är i kaos, så är du inte lycklig oavsett vad.