Annons

Bokanmälan: Inga piller i världen

Författare: 

Publicerad:

2008-09-01

Minst två miljoner svenskar förväntas ta antidepressiv medicin någon gång i livet, en halv miljon gör det redan dagligen. Depressioner, ångest, olika fobier och andra själens åkommor har blivit våra nya folksjukdomar. En revolution talar författaren om, med början på 1990-talet då läkemedelsindustrin kom med nya mediciner, där Prozac blev det mest kända namnet och en symbol för medel som ökar serotoninhalten i hjärnan.

Vad kan pillren göra? Vad gör de inte? Att påverka kemin i hjärnan hjälper dem som av olika skäl har svårt i vårt samhälle i dag - de som kanske har känsligare själar än andra. Men orsakerna till epidemin bör sökas på annat håll - i de sociala villkoren och den politik som skapar ett samhällsklimat där det inte finns utrymme för alla.

Och det kan inga piller i världen råda bot på.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar