Annons

Skatan klarar spegeltestet

Annons

Publicerad:

2008-10-01

Skator känner igen sig själva i en spegel, enligt forskare i Tyskland. Samtliga djur som tidigare klarat det så kallade spegeltestet är erkänt klipska: människor, schimpanser, bonoboer, orangutanger, delfiner och en elefant.

- Skatan är speciell i sammanhanget på grund av att den inte är något däggdjur och dessutom saknar storhjärnbark, säger Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet.

I testet fick skatorna en prick på halsen som de bara kunde se med hjälp av en spegel. Några av skatorna började krafsa på pricken, vilket betyder att de begrep att bilden i spegeln föreställde dem själva, inte någon annan fågel. Resultaten publiceras i tidskriften PloS Biology.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Det verkar som om man har dragit för stora växlar på försöket. Hur skulle skatan kunna känna igen sitt egen utseende, den har väl små möjligheter att samla på sig spegelbilder? Däremot är min erfarenhet att skator är notoriskt nyfikna och gärna undersöker sådant som de uppfattar som annorlunda. Den rimliga förklaringen till att skatan pickar på en röd prick på en skatbild skulle kunna vara: 1) skator vet att en bild på en skata är en skata 2) skator är mycket nyfikna och undersöker det mesta.

Stig,
Spegeltestet går ut på att man målar en prick på ett djur så att pricken endast är synligt för djuret ifall djuret tittar i en spegel. Om djuret därefter börjar undersöka sin egen kropp, till exempel genom att pilla där den har pricken målad, så drar man slutsatsen att djuret förstår att det är sin egen kropp den ser i spegelbilden. Därmed antar man att djuret har en form av självmedvetande.