Annons
Röst lugnar lika bra som kram
Bild: 
Fellow Designers

Röst lugnar lika bra som kram

Författare: 

Publicerad:

2010-08-10

Att beröring lugnar oss beror på att kroppen då utsöndrar ”må bra”-hormonet oxytocin. Nya rön tyder på att en lugnande röst har samma effekt.

Drygt 60 flickor, 7–12 år gamla, fick inför en jury hålla föredrag och räkna mattetal. Utmaningen stressade dem och höjde deras halt av stresshormonet kortisol. Efteråt fick en grupp flickor träffa och krama sin mamma. En annan grupp fick en telefon med mamma på tråden och den tredje gruppen fick se filmen Pingvinresan. När forskarna återigen mätte flickornas hormonhalt var de som fått se filmen fortfarande lika stressade. Både de kramade flickorna och de som bara haft telefonkontakt hade fått förhöjda halter av oxytocin och sänkt halt kortisol.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Jag är vuxen men jag finner det otroligt avslappnande och avstressande att lyssna på föredrag, etc, av Richard Dawkins. Han har en väldigt lugn röst och jag brukar lyssna på honom om jag känner mig lite nere.

Lägg till kommentar