På Saturnus förvandlas regn till diamanter
Metangas i planetens atmosfär omvandlas till ädelstenar.
I gigantiska stormar på Saturnus bildas diamanter, som är en form av kol. När åska och blixt får verka i Saturnus övre atmosfär, omvandlas metangasen till sotpartiklar. Sotet faller så ner mot allt tätare och allt hetare områden där det blir till en annan form av kol – grafit – sådan som används i vanliga blyertspennor. Efter ytterligare 6 000 kilometers fall inåt gasplaneten får grafiten samma kristallform som diamantens. Uppskattningsvis bildas cirka tusen ton diamanter om året på Saturnus.
Vad som sedan händer med diamanterna är osäkert, menar forskarna. Ungefär 30 000 kilometer in mot planetens kärna är förhållandena så helvetiska att diamanterna inte längre kan behålla sin fasta form, utan i stället blir flytande.
– Diamanter varar inte för evigt på Saturnus. Kanske formas det därför ett hav av flytande kol i Saturnus inre, säger Kevin Baines från Nasa.
Något liknande händer troligtvis även på Jupiter. Men längre bort från solen, på Neptunus och Uranus, möter diamanterna ett bättre öde. Redan för 30 år sedan förutspådde amerikanska astronomer att dessa planeter gömmer oförstörda juveler i sitt innersta.
Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer