Varför börjar det smaka blod?

Jag kom just hem från en löprunda med blodsmak i munnen. Varför får man det?

/Ellen Hörnfeldt

Publicerad

Bild: iStock

Många som idrottar upplever förr eller senare att de får blodsmak, eller en metallisk smak, i munnen, särskilt då de anstränger sig riktigt hårt. Vad som orsakar detta är inte fastslaget, men det finns flera teorier.

Luftvägarna består av luftstrupen, dit inandningsluften leds från näsa och mun. De förgrenar sig i de två huvudbronkerna som går till varsin lunga. Där sker ytterligare förgreningar till mindre och mindre luftrör som slutligen mynnar ut i små luftblåsor, alveoler, som har extremt tunna väggar och är omslutna av små blodkärl, kapillärer. Det är genom alveolväggen som blodets röda blodkroppar fångar upp syre från den luft vi andas in i lungorna.

Vid ansträngning slår hjärtat med större kraft och högre frekvens, så att mer blod pumpas genom blodkärlen. Enligt en teori kan kapillärerna då få små skador, där lite blod kan läcka ut till alveolerna så att lukten av blod på så sätt når luktcentrum.

En annan möjlig förklaring är att man blir torr i munnen och luftrören när man tränar hårt, och att torra slemhinnor i munhålan kan förändra smakupplevelsen. Det kan också vara så att man får uppstötningar från magen utan att man märker det, vilket påverkar smaken i munnen.

Oavsett förklaring verkar detta fenomen inte vara direkt farligt, men är kanske en signal från kroppen om att ta det lite lugnare.

/Jessica Norrbom, forskare i molekylär arbetsfysiologi, Karolinska institutet

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor