Annons

Personer som både somnar och vaknar tidigt löper mindre risk att drabbas av demens jämfört med nattugglor.

Bild: 
Istock

Kvällströtta mår bättre

Människor som både somnar och vaknar tidigt har gemensamma arvsanlag – som kan minska risken för mental ohälsa.

Annons

Publicerad:

2019-01-29

Kön, ålder och miljöfaktorer som temperatur och dagsljus påverkar mellan vilka klockslag en person helst sover. Men gener spelar också en viktig roll.

Det finns 351 gener som ofta skiljer sig mellan morgon- och kvällsmänniskor. Det visar en studie av sömnvanornas genetik baserad på nästan 700 000 personer, den största hittills. Generna är kopplade till när sömnen börjar och slutar – inte till hur länge den varar eller själva sömnkvaliteten.

Enligt en ny studie skattar morgonmänniskorna, som både somnar och vaknar tidigt, sitt välbefinnande högre än kvällsmänniskorna. De löper dessutom lägre risk att drabbas av depressioner och schizofreni.

Däremot ger studien inget stöd åt tidigare misstankar om att nattugglor och morgonlärkor skulle skilja sig åt när det gäller risken att bli överviktig eller få diabetes typ 2.

Källa: Nature Communications.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.