Annons

Bild: 
James Kegley

Vendetta till demokratins försvar

Annons

Publicerad:

2020-10-24

På journalisten, författaren och Pulitzerprisvinnaren Anne Applebaums och hennes makes nyårsfest hemma i nordvästra Polen minglar politiker, statstjänstemän och journalister från när och fjärran. Året är 1999. De inbjudna är liberaler, konservativa och anti-kommunister – ”den allmänna kategori som polackerna kallar högern”.

Tjugo år senare byter Applebaum trottoar för att undvika vissa av dem som var på festen. De i sin tur skulle skämmas över om någon fick veta att de ens firat nyår hos henne, skriver hon.

På dryga 200 sidor resonerar hon sedan kring varför så många av hennes gamla högervänner lockades av populistiska, antidemokratiska och auktoritära strömningar: Lag och rättvisa i Polen, orbánismen i Ungern, brexitörerna i Storbritannien eller Trump i USA.

Applebaum skriver i Demokratins skymning engagerat om vikten av att aldrig ta demokratin för given. På klar prosa försöker hon förstå de mekanismer som kan få en övertygad liberal att vända rättsstaten ryggen. Det personliga anslaget ger konkretion och färg. Men tyvärr bidrar känslan av personlig vendetta till att den historiska och politiska analysen försvagas.

Litteraturhänvisningar

Demokratins skymning. Auktoritarismens förföriska lockelse

Anne Applebaum
Albert Bonniers förlag

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.