Värna kunskapens oberoende

Publicerad

Jonas Mattsson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Forskning & Framsteg. Den här artikeln är en redigerad version av ledaren i F&F 10/2023.
Bild: Martin Stenmark

När utbildningsminister Mats Persson nyligen gästade Sveriges unga akademis tioårsdag som självständig akademi, inledde han med att kritisera journalistkåren. Han sade sig förstå forskare som tvekar inför att uttala sig offentligt – och exemplifierade med nationalekonomen John Hassler som han menade hade misshandlats i medierna. Till saken hör så klart att Hassler några dagar tidigare hade presenterat en snabbutredning om klimatpolitik på uppdrag av regeringen, vilket i demokratisk anda bör innebära en noggrann granskning.

Att en minister kritiserar den fria journalistiken så som Mats Persson valde att göra är anmärkningsvärt. Att det föregicks av att regeringskansliet veckan innan aktivt försökt få politiktidningen Altinget.se att ändra sin rubriksättning i en artikel om John Hasslers utredning gör inte saken bättre.

Sveriges unga akademi är en församling med 35–40 ledamöter som befinner sig hyfsat tidigt i sin forskarkarriär. Akademin har som mål att stärka forskares röst och att sprida kunskap om forskning, inte minst bland barn och unga. Temat för tioårsdagen var akademisk frihet och på scenen diskuterades de hot som finns mot såväl forskares som journalisters oberoende. Akademin och journalistiken står för olika former av kunskapsproduktion som på olika sätt spelar en central roll i demokratin. En av journalistikens uppgifter är att granska forskningen men de två verksamheterna möts i sin strävan efter oberoende.

Nu kommer årets sista nummer av Forskning & Framsteg och i back­spegeln har vi sett en rad tillfällen när relationen mellan politik och vetenskap stått på spel. I våras gick debattvågorna höga då regeringen halverade högskole­styrelsernas mandatperioder. I juni valde regeringen att bara bjuda in en enda forskare som paneldeltagare, nämligen John Hassler, till sitt nationella klimatmöte. Senare samma månad kapade regeringen med rekordkort varsel Vetenskapsrådets utlysning för utvecklingsforskning.

Allt det här har du kunnat läsa om i Forskning & Framsteg tidigare under året. I det nya numret kan du bland mycket annat läsa om vad John Hassler och hans forskarkollegor säger om hans klimatutredning och om den svenska klimatpolitiken.

God läsning!

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor