Annons

Den som bryter mot traditionen kan skapa oro i omgivningen.

Bild: 
Getty images

Varför är julfirandet så viktigt?

När barnen blev stora nog att fatta egna beslut bestämde vi oss i vår familj för att sluta fira högtider som jul och födelsedagar. Reaktionerna från omgivningen blev blandade och starka, allt från misstro till löje, men ingen var positiv. Varför är det så viktigt för så många att fira årsdagar och högtider?
/Lars Nordgren

Annons

Publicerad:

2021-12-21

Svar av Agneta Lilja, etnolog

Ritualer eller traditioner som jul, midsommar och födelsedagar, vilka firas på ungefär samma sätt inom en kultur, skapar trygghet och gemenskap i gruppen och signalerar att tillvaron är i balans. Ritualer markerar övergångar i livet (dop, bröllop) eller året (årshögtider). Att ifrågasätta, förneka eller ignorera ritualer kan därför uppfattas som ett hot mot gruppen, som att balansen rubbas och samhällsordningen kommer i gungning. Att sätta sig över traditionellt firande av ritualer kan också uppfattas som snobberi i enlighet med Jantelagens ”du ska inte tro att du vet bättre än vi.”

Har du en fråga till en forskare?

Mejla fraga@fof.se så tar Anders Nilsson, vetenskapsjournalist och redaktör för avdelningen Frågor + Svar, emot den. 

Vad är känt om Jesus?

Jesus levde ju inom romarrikets gränser – ett imperium som väl upprätthölls med en hel del administration och byråkra

2021-12-22

Här gömmer sig julens gifter

Julen bjuder på härliga dofter och smaker, men några av våra omhuldade stämningshöjare innehåller ämnen som kan vara

2020-12-18

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.