Allt svårare att genomföra opinionsundersökningar

Donald Trump vann, tvärtemot vad de flesta trodde. F&F har pratat med två opinionsforskare om varför detta var så svårt att förutsäga.

Publicerad

Det är allt svårare att genomföra opinionsmätningar. Det är en generell trend i både USA och Europa, enligt säger Richard Öhrvall, statsvetare och opinionsforskare vid Linköpings universitet och Institutet för näringslivsforskning.

– Folk vill inte ställa upp på opinionsundersökningar, säger han. Man har inte tid, och omställningen från en telefon i hemmet till mobiltelefonen gör att många drar sig för att svara på okända nummer.

Svarsfrekvensen i många typer av undersökningar har sjunkit på senare år, vilket förstås ger skakigare underlag.

– Dessutom finns det mycket som tyder på att de med obekväma ståndpunkter är mindre benägna att berätta om dem i undersökningar, säger han.

Men i USA är problemen större än så, fler grupper än tänkbara Trumpanhängare har visat sig ovilliga att svara på opinionsundersökningar.

– Även latinos och andra minoritetsgrupper är svåra att nå i mätningar i USA, säger han.

 

Vad är lärdomen inför nästa svenska val, när så många haft fel?

– Vi måste vara mycket mer försiktiga att tolka opinionsundersökningar, säger Richard Öhrvall. Det finns tendenser till önsketänkande i många fall.

– Dessutom är det dyrt att genomföra opinionsundersökningar som har bra kvalitet, vilket gör att vi ser många undersökningar som är bristfälliga, vilket i sin tur inte ökar betalningsviljan. Det är ett problem, helt klart.

 

Det som gör de amerikanska valen svårbedömda är att det i amerikanska mätningar handlar mycket om i vilken grad folk går och röstar. Och det verkar svårare att förutspå. Det säger Anders Sundell, statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Men den stora lärdomen är att det är fruktansvärt svårt att spå i framtiden, säger Anders Sundell. De som säger sig veta snackar helt enkelt skit. Man ska helt enkelt vara väldigt försiktig med att uttala sig alltför tvärsäkert.

 

Hur ska opinionsmätningarna bli bättre?

– Jag vet inte, säger Anders Sundell. Det pågår olika försök här i Sverige på hur man ska kunna skatta Sverigedemokraterna bättre, och det är ett problem att vi bara får ett facit var fjärde år. Men det finns inget bra svar. Det är dyrt att göra bra undersökningar, och nu späs det på en föreställning att dessa mätningar ändå bara är skräp.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor