Choklad smakar bäst i en orange kopp

Koppens färg påverkar vår smakupplevelse – en ny studie visar hur.

Publicerad
I en sådan här kopp blir din varma choklad extra god.
Bild: SINC

Ett spansk-brittiskt forskarpar har gett sig i kast med att undersöka hur koppens färg påverkar smakupplevelsen av varma drycker.

De lät 57 testpersoner dricka varm choklad ur fyra plastkoppar med olika färg: röd, orange, vit och mörkt krämfärgad. Provsmakarna fick sedan gradera upplevelsen efter ett antal parametrar. Testets vinnare blev koppen med orange utsida. Den gav intensivast chokladsmak och var även mest uppskattad generellt. Tvåa blev den krämfärgade koppen, vars chokladinnehåll toppade de enskilda skalorna för sötma och arom.

Tidigare studier har bland annat visat att kaffe i bruna koppar lätt upplevs som för starkt, att röda koppar ger en rikare smakupplevelse och att kaffe i blå koppar smakar mildare, medan gula koppar gör kaffesmaken svagare.

Studien har publicerats i Journal of Sensory Studies.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor