Annons

Den obemannade forskningsfarkosten Autonaut drivs av vågkraft och solpaneler. Den är självnavigerande men kan också styras via satellitlänk. Dess position är synlig för alla båtar som har radar eller tillgång till internet.

Bild: 
Olof Olsson Stockholms universitet

Fågelforskning med förarlöst fartyg

En fem meter lång obemannad forskningsbåt guppar just nu runt i Gotlands västra kustvatten. Den kartlägger fiskstimmen som utgör mat åt de stora fågelkolonierna på Karlsöarna.

Författare: 

Publicerad:

2017-06-14

– Vi har studerat fågelkolonierna i över 20 år och vet de mesta om dem, men vi vet nästan ingenting om vad som händer under ytan, säger Olof Olsson, biträdande föreståndare för Stockholm resilience center och ledare för havsfågelprojektet på Stora Karlsö.

Den självnavigerande farkosten heter Autonaut. Den kartlägger fiskbestånden med ett avancerat ekolod. Mätinstrumenten drivs av solpaneler och farkosten rör sig framåt med hjälp av vågkraft. Det sitter en slags ledade och fjäderbelastade vingar under båten som omvandlar rörelseenergin från båtens guppande till en framåtdrivande rörelse.

Det finns ungefär 80 000 fiskätande fåglar på Karlsöarna.

– Vi har beräknat att de behöver ungefär 3 000 ton fisk under häckningen, det är en avsevärd mängd.

Forskarna är framförallt intresserade av sillgrisslornas och tordmularnas matvanor.

– Om vi ska kunna avgöra om deras bestånd är långsiktigt hållbara så behöver vi detaljerad kunskap om fisktillgången, över både tid och rum.

Kartläggningen av fiskbestånden är en pilotstudie som sker i samarbete mellan Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Ett norskt företag bidrar med ekolodsutrustningen.

Här kan du se var Autonaut befinner sig.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar