Annons

Atlantlax som genmodifierats till att bli extremt snabbväxande har nu sålts som mat i Kanada. 

Bild: 
istock

Genmodifierade djur – nu på tallriken

Genmanipulerade djur har för första gången sålts som mat. Det rör sig om laxar som fått en extra uppsättning tillväxtgener. 

Författare: 

Publicerad:

2017-08-08

Ett amerikanskt företag har skapat en variant av atlantlax som växer dubbelt så fort som vanliga laxar. Den snabbväxande varianten är utrustad med en extra uppsättning tillväxthormongener, som hämtats från en närbesläktad art, kungslax.

Den genmodifierade laxen skapades redan 1989. Sedan dess har företaget försökt få tillstånd att sälja den till laxodlare och till konsumenter. Nu rapporterar tidningen Nature att företaget sålt 4,5 ton laxfilé på den kanadensiska marknaden – det är första gången genmodifierade djur säljs som mat.

Den amerikanska livsmedelsmyndigheten, FDA, godkände den genmodifierade laxen som livsmedel 2015. I USA behöver inte GMO-produkter märkas. Det går alltså inte att veta om man äter genmodifierad lax eller inte, vilket är en av orsakerna till att laxen – som ofta kallas ”Frankenfish” i media – är omdebatterad. Inom EU måste all mat som innehåller GMO märkas.

Det är framförallt fiskodlare som vill ha den genmodifierade laxen – snabbare tillväxt innebär ju ökad produktivitet. Naturvårdare oroar sig för att den snabbväxande laxen kan konkurrera ut vilda fiskbestånd – om den hamnar i haven.

Företaget som producerar de genmodifierade laxarna menar att risken är obefintlig eftersom FDA endast tillåter landbaserad fiskodling. Dessutom steriliserar företaget samtliga laxar de producerar. Kritikerna menar att steriliseringsprocessen inte är till 100 procent säker och att fiskar från odlingar – förr eller senare – brukar hamna i hav och sjöar. Läs mer här. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar