Annons

Europas nya länder. Nitton nya eller ombildade stater med hela eller en del av sin yta i Europa.

Bild: 
Per Thornéus

Det nya Europa

En av världshistoriens största omvälvningar inleddes för precis 20 år sedan.

Författare: 

Publicerad:

2009-08-04

Sensommaren 1989 började det dramatiska skeende som inom några få år skulle leda till att antalet länder i Europa ökade med hälften. De flesta av de nya eller ombildade staterna uppkom ur Sovjetunionen och Jugoslavien, men ett genom sammanslagning (Tyskland).

Av de nya länderna har fyra sina huvudsakliga landområden i Asien: Ryssland (egentligen Ryska Federationen), Kazakstan och i än högre grad Azerbajdzjan och Georgien. Av Rysslands befolkning bor dock en klar majoritet i Europa.

Än i dag är vi många som har svårt att hålla ordning på vilka de nya länderna är, vad huvudstäderna heter och hur många som bor där. Här är chansen – läs på och utmana en mindre vetande kompis!

Land – huvudstad Milj. invånare 2008

Ryssland – Moskva 141,9

Tyskland – Berlin 82,2

Ukraina – Kiev 46,2

Kazakstan – Astana 15,7

Tjeckien – Prag 10,4

Vitryssland – Minsk 9,7

Serbien – Belgrad 9,5

Azerbajdzjan – Baku 8,7

Slovakien – Bratislava 5,4

Georgien – Tbilisi 4,6

Kroatien – Zagreb 4,4

Moldavien – Chisinau 4,1

Bosnien och Hercegovina – Sarajevo 3,8

Litauen – Vilnius 3,4

Lettland – Riga 2,3

Makedonien (Fyrom) – Skopje 2,0

Slovenien – Ljubljana 2,0

Estland – Tallinn 1,3

Montenegro – Podgorica 0,7

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Hej!
Just hemkommen från en resa i Kaukasus får jag F&F i min hand och fastnar i artikeln om det nya Europa. Var gränsen går mellan Europa och Asien finns det många uppfattningar om, men jag har aldrig tidigare sett Armenien uteslutet ur Europa om Georgien och Azerbajdzjan räknas in.
Klart är att åtminstone armenier och georgier självklart betraktar sig som européer. Kan jag få en kommentar av artikelförfattaren?
Hälsningar
Stefan de Fine Licht

Europas gräns i sydöst utgörs av bergskedjan Kaukasus. Man kan tvista om hur gränsen mellan kontinenterna ska anses definierad, men det vanliga numera är att man avgränsar utifrån vattendelaren, dvs. den gräns som skiljer två avrinningsområden. Om regn som faller på en viss plats rinner norrut till Europa ligger denna plats i Europa. Om regn som faller på en viss plats rinner söderut till Asien ligger denna plats i Asien. Det innebär att gränsen mellan Europa och Asien är allt annat än en rak linje. Med denna definition ligger små områden av både Georgien och Azerbajdzjan i Europa. Däremot ligger ingen del av Armenien i det geografiska Europa, utifrån denna måttstock.

Kulturhistoriskt sett finns det några områden som kan anses höra till Europa trots att de inte ligger där i geografisk mening, nämligen Grönland, Cypern och Armenien. Ett annat, intressant typfall är Kanarieöarna som är en del av Spanien och som ingår i EU men som ligger närmare Afrika och som kan räknas dit rent geografiskt.

Lägg till kommentar