Annons
Bild: 
Nick Brandt

Gepard (Acinonyx jubatus)

Författare: 

Publicerad:

2011-11-01

Om lejonet är ett flockdjur och leoparden en enstöring, är geparden – ofta kallad cheetah – mitt emellan. Den ser man antingen ensam eller i små grupper, antingen en mamma med ungar eller ett par tre ungdomar, som ännu inte har etablerat sig utan strövar omkring och letar efter ett ledigt utrymme. Gepardens favoritbyten är gaseller och andra småantiloper, som fälls efter en förföljelsejakt som får olympiska 100-meterslopp att se ut som promenader. Till skillnad från andra kattdjursarter kan geparden inte dra in klorna, som tros fungera som spikskor. Ibland tar gepardhonan hem bytet levande till ungarna, som mer eller mindre klantigt tar det av daga. Kanske en blygsam ansats till pedagogik i djurens värld? Förr i tiden omfattade gepardens utbredning inte bara Afrikas savanner utan också västra och södra Asien, och i Indien höll man dresserade geparder som jakthundar. I Asien lär arten numera vara helt utrotad, och även i Afrika hotas den till sin existens. Förföljelse är en viktig orsak, en annan att geparden med sina begränsade kroppskrafter har svårt att värja sig mot lejon och hyenor, som förekommer i stort antal i skyddade områden och kommer sättande och stjäl dess byten.

Lejon (Panthera leo)
Savannbuffel (Syncerus caffer)
Flodhäst (Hippopotamus amphibius)
Giraff (Giraffa camelopardalis)
Savannelefant (Loxodonta africana)

Savannen – introduktion

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar