Annons

Smak för salt uppstår tidigt

Spädbarn som äter salt mat fortsätter att gilla salt långt upp i dagisåldern.

Publicerad:

2012-03-13

Ett högt intag av salt kan i vuxen ålder höja blodtrycket, vilket i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, stroke och andra sjukdomar. Nu har forskare i USA studerat hur tycke för salt utvecklas i spädbarnsåldern.

Vid två månader tycker de flesta barn att en mycket svag saltlösning smakar lika gott som vanligt vatten. Vid sex månader är bilden en annan: barn som fått sparsamt med salt ratar det salta vattnet och dricker hellre kranvatten. Barn som redan har börjat äta salt mat, däremot, föredrar saltvattnet. Och i tre- till fyraårsåldern äter de mer salt än sina kompisar som fick smaka salt senare.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar