Annons

alkohol

De senaste tjugo åren har det skett en ökning, framför allt bland människor i människovårdande yrken, som vårdpersonal och lärare.
Sommar, sol och bad – och i midsommartältets dunkel ångar oron för könssjukdomar bort som dagg i solsken. Men sjukdomar är en realitet.
Vördnaden för den klassiska arabiskan är stor. Det krävs lång utbildning för att lära sig skriva den korrekt. Men it-revolutionen håller på att förändra skriftspråket.
I den kinesiska kalendern är det år som vi i väst kallar 2008 känt som Råttans år, och i Washington DC ligger stadens splitternya konferenscentrum bara några kvarter från Chinatown.
Troligen har den gamla chokladdrycken tillverkats genom jäsning av kakaobönans fruktkött. Men det var knappast en barndryck, eftersom den innehöll alkohol.
Hjärnans belöningssystem har till uppgift är att få oss att vilja göra sådant som befrämjar individens och artens överlevnad - att äta, dricka och ha sex. Det finns ingen anatomiskt avgränsad del i hjärnan där belöningssystemet sitter. Det handlar snarare om kommunikationsbanor som binder samman flera av hjärnans delar. Bland de viktigaste är amygdala som har med känslolivet att göra, pannloberna, ventrala tegmentum som sitter ovanför hjärnstammen samt en del som kallas nucleus accumbens. Dessa olika delar kommunicerar med varandra genom att skicka och ta emot signalämnen såsom dopamin,...