Världen har blivit beroende av billig fosfatmalm. Beroendet kan sluta i en tragedi, enligt Jan-Olof Drangert, docent i vatten och sanitet vid Linköpings universitet.
Skalen hos ett slags encelliga djur – foraminiferer – har blivit en tredjedel lättare sedan början av den industriella revolutionen. Enligt en forskargrupp i Australien beror det på att människans utsläpp av koldioxid försurar haven. Tidigare har laboratorieförsök och datormodeller visat att en lång rad marina organismer kan få problem att bilda kalkskal om försurningen av haven fortsätter (se Haven försuras rekordsnabbt, F&F 1/08). – Vi har sett att försurningen påverkar livet i havet på sydliga breddgrader redan nu, säger William Howard, maringeolog vid klimatcentret ACE CRC i Hobart,...
Nordamerika och Europa skiljs åt med några centimeter per år. Afrika fortsätter sin marsch norrut, vilket både krymper Medelhavet och förstorar Alperna.
Befolkningen längs Australiens nordostkust håller just på att evakueras. Orkanen YASI är ett dygn från kusten. Det verkar bli en av de största orkanerna som drabbar Australien på åtskilliga år. Följ dess utveckling.
Att människor bearbetar sina tänder genom att fila eller färga dem har man tidigare funnit exempel på i Asien, Amerika och Australien. Detta bruk visar sig nu ha förekommit även i Sverige.
På ön Flores i Indonesien har australiska och indonesiska forskare hittat en helt ny art av människa. Förmänniskan är bara en meter lång, och dess huvud är litet som en grapefrukt.
Världens rika länder har för vana att ge u-länder råd om hur de ska främja sin ekonomiska utveckling: genom att bekämpa korruption, liberalisera finansmarknaderna, skära i budgetunderskotten, inves
Jag är på skogsexkursion i Punjab, en delstat i Indiens nordvästra hörn. Men det är ingen vanlig skog vi besöker, det handlar om skogsbruk på åkermark.
Haven täcker cirka 70 procent av jordens yta, och ungefär tre fjärdedelar av solenergin tas emot av världshaven. Förutom att värma upp havsytan omsätts solstrålningen i vindar.