Forntidens egyptier var förmodligen närmare släkt med folk kring östra Medelhavet än vad dagens egyptier är. Det visar genetiska analyser av nittio människor som blev mumifierade i mellersta Egypten under cirka 1 300 år fram till romartiden. Sedan dess har områdets befolkning fått mer genetiskt påbrå från Afrika söder om Sahara. Försöken att avläsa mumie-dna har pågått i mer än trettio år. Men först nu finns resultat som går att lita på, skriver forskarna bakom den nya kartläggningen i tidskriften Nature Communications . De har använt teknik som ska säkerställa att den genetiska informationen...
Detta stolta budskap bär en av de åttahundra egyptiska papyrerna på Universitetsbiblioteket i Lund som nu finns på nätet. Samlingen är skriven på grekiska kring vår tideräknings början.
Den berömda bysten av Nefertiti på Altes Museum i Berlin har tidigare undersökts med datortomografi, men förbättrad teknik ger nu tredimensionella bilder i hög upplösning.
Många förknippar varumärken med den moderna kapitalismen, men i en artikel i Current Anthropology visar arkeologen David Wengrow vid University College London att man redan för 5 000 år sedan var m
En innehållsrik sajt, http://dlib.etc.ucla.edu/projects/Karnak om det stora Karnaktemplet i Egypten har utformats av University of Californias avdelning i Los Angeles.
Redan 1903 upptäckte en brittisk arkeolog, Howard Carter, den mumie som i somras identifierades som Hatshepsut, egyptisk farao mellan 1490 och 1468 f.Kr.
Vid libyska gränsen, på en höjd utanför den lilla egyptiska kuststaden Sallum, var vi 8 500 personer som redan i gryningen var på plats för att tilldelas en utsiktsplats.
För 600 år sedan Den kinesiske amiralen Chung-ho gör i början av 1400-talet en upptäcktsresa och kommer omkring år 1405 så långt västerut som till Egypten. Han besöker också Mekka.
Egyptens antika monument håller på att vittra bort inför våra ögon. Vissa sakta, andra snabbare. Kommande generationer riskerar att förlora denna skatt.