Så funkar masspektrometri Masspektrometri är en mer än sekelgammal teknik för att räkna ut vikten på atomer och kemiska föreningar. Premium Teknik
Fysiker dödar giftiga sporer i mjölk Kan Nobelprisbelönad fysik motverka bakterier i mejeriproduktion? Det verkar kanske långsökt, men det är sådant som biofysikern Magnus Andersson jobbar med. Premium Kosmos
Så funkar bränslecellen I bränsleceller skapas elektricitet direkt ur en kemisk reaktion, i stället för via värme. Premium Teknik
Sommar på burk Med syltning, saftning och syrning kan sommarens skörd av frukt och grönt bevaras länge. Premium Medicin & hälsa
Orsakar varmare klimat jordbävningar? Vad händer med den seismiska aktiviteten när jorden blir varmare? Kan det leda till fler jordbävningar och vulkanutbrott i framtiden? Premium Miljö & klimat
Hur stort problem är tomgång? Hur mycket förbrukar en förbränningsmotor när bilen inte rullar? Premium Miljö & klimat
Kan jag tanka fossilfritt? Finns det fossilfri diesel och bensin? Var kan man tanka det? Och hur miljövänligt är det? /Paul Östling Premium Teknik
FOI om innovationer som kan bidra till vapenutveckling Vilken forskning kan användas vid utvecklingen av biologiska eller kemiska vapen? Det är temat i en ny rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Premium Teknik
Så visade Perrin att molekyler existerar Finns atomer? Under slutet av 1800-talet fanns en klyfta mellan fysiker. Premium Kosmos
Lagrad solenergi blir el Fångad energi från solen skulle kunna driva små uppkopplade enheter som sensorer. Teknik
Choklad först, sen kemi När ett experiment misslyckas efter timmar av möda kan det vara klokt att äta en kexchoklad. Sen kan man börja om med sitt experiment. Det… Teknik
Giftfri valla i skidspåret – när tekniken förbättrats För att få bra glid använder skideliten fortfarande fluor under skidorna. Premium Teknik
Lovande material fångar vatten ur ökenluft En ny typ av poröst material, en så kallad MOF, kan fånga vatten ur luft mer effektivt än tidigare. Andra varianter av materialet har potential att rena gaser och lagra koldioxid. Teknik
Är det farligt att förvara mat i plastburkar? I artikeln ”Plasten – som vi äter och andas” (F&F 7/2019) står det att buteljerat vatten innehåller stora mängder mikroplast. Hur är det i så fall med alla plastburkar och plastflaskor som vi använder för livsmedelsförvaring i våra hushåll – avger de mikroplaster i maten? Är det dags att sluta använda plastkärl i köket? Lars-Ola Österlund Miljö & klimat