Så blev sojabönan köttindustrins bästa vän Snart måste vi ändra vår syn på soja – följ bönans väg genom världshistorien. Miljö & klimat
Permafrosten ska hålla fröerna vid liv i 100 år Kan ett frö fortfarande gro efter att ha förvarats 100 år i permafrost? Det vill forskaren Åsmund Asdal och hans kollegor ta reda på. 35 år in i experimentet ser det ganska lovande ut. Premium Miljö & klimat
Klara, färdiga, gro! Alla fröer behöver vatten, syre och rätt temperatur för att gro. Premium Miljö & klimat
Europaparlamentet säger ja till nya GMO-regler EU har tagit ännu ett steg mot att luckra upp unionens strikta GMO-lagstiftning. Men tuffa förhandlingar återstår innan nya regler kan börja gälla. Premium Teknik
Därför kommer framtidens öl att smaka annorlunda När temperaturerna stiger i klassiska europeiska ölregioner kan ölens karaktäristiska smak och arom förändras till det sämre. Premium Miljö & klimat
Populär potatis mögelresistent med gener från vilda släktingar Med hjälp av gener från vilda släktingar har King Edward gjorts resistent mot bladmögel. Men reglerna för GMO sätter stopp för kommersiell odling. Premium Teknik
Linnés bakgård grävs ut i Uppsala För första gången grävs Linnéträdgården i Uppsala ut. Arkeologerna hoppas kunna se spår av hur livet i trädgården utvecklats från det att den anlades på 1600-talet till Carl von Linnés tid. Premium Samhälle & kultur
Så skyddar du trädgården från invasion i sommar Hur handskas man med invasiva arter som parkslide och mördarsniglar? Här ger experten från Naturvårdsverket sina bästa tips. Premium Miljö & klimat
Snart kan vetet växa i salt jord Svenska forskare har tagit fram vete som är särskilt utvecklat för att växa i salthaltiga jordar. Premium Miljö & klimat
Här odlas grödor i sand från månen Växter klarar sig sämre i månsand än i vulkanisk sand från jorden. Det blir en utmaning för framtida odlingar på månen. Premium Miljö & klimat
Fleråriga grödor gör dubbel nytta för jordbruket Intensivt jordbruk kan utarma jordar och orsaka övergödning. Är fleråriga grödor lösningen för att minska jordbrukets miljöpåverkan? Miljö & klimat
Godare grödor i växthuset Med hjälp av artificiell intelligens kan basilika bli både godare och mer näringsrik. Extra UV-ljus gör underverk för växthusodlad dill. Forskare i Örebro tar odlingen ett steg längre. Miljö & klimat
Växthusgas ger sämre grödor Koldioxidnivåerna i atmosfären närmar sig 400 ppm (parts per million) och förväntas öka till 550 ppm under de kommande 40–60 åren. Vissa forskare anser att… Miljö & klimat
Viruscocktail skyddar äpplen mot larver Svensk forskning banar väg för miljövänliga bekämpningsmedel – med jäst, socker och virus. Miljö & klimat