Så skyddar du trädgården från invasion i sommar

Hur handskas man med invasiva arter som parkslide och mördarsniglar? Här ger experten från Naturvårdsverket sina bästa tips.

Text Oskar Alex
Publicerad
snigel på sten

Den svarthuvade snigeln upptäcktes i Sverige år 2015 och bedöms vara ett problematiskt skadedjur i trädgårdar. Förhoppningen är att inte låta den bli lika spridd som mördarsnigeln.
Bild: Getty images

Invasiva arter sprider sig snabbt och kan orsaka stor skada på miljön. De kan också ställa till det rejält för trädgårdsägare. F&F ställer fem frågor till Henrik Lange, expert på invasiva arter på Naturvårdsverket.

1 | Vilka invasiva växtarter orsakar störst problem i trädgården?

Parkslide, blomsterlupin och vresros kan ta över hela trädgården om man låter dem. Alla tre togs ursprungligen in i Sverige som trädgårdsväxter för att de är vackra och lättodlade, och omfattas inte av några förbud i dag.

2 | Hur förhindrar man att de sprids?

– Om parksliden börjar sprida skott överallt kan man klippa ned skotten. Men om parksliden inte orsakar påtagliga problem är vårt råd att lämna den ifred, eftersom den kan börja sprida sig om man stör den. Det finns sätt att ta bort den utan att den sprids men de metoderna är ganska dyra – exempelvis att schakta bort dem.

– Sedan skulle jag plocka bort blomsterlupiner från trädgården helt och hållet. Även om de snällt verkar hålla sig i rabatten kan fröna hamna utanför trädgården och sprida sig i naturen. Vresrosen ska man hålla kort.

Mördarsnigel på sten
Att hålla efter mördarsnigeln är ett ständigt pågående arbete.
Bild: Getty images

3 | Hur är det med djurarter?

– Där har vi den på 1970-talet inkomna spanska skogssnigeln, som i vintras officiellt fick byta namn till mördarsnigel. Den är så spridd att vi nog får leva med den. I min sommarstuga i Roslagen kan jag gå en sommarkväll och plocka 250 stycken, varje dag i flera veckor.

– Så vill vi inte ha det med andra invasiva arter, exempelvis den svarthuvade snigeln som upptäcktes härom året och redan är ganska spridd. Det finns projekt där hundar lukttränas för att markera var de finns. Mördarsniglarna äter de flesta växter medan svarthuvade sniglar framför allt äter nyttoväxter som jordgubbar och grönsaker.

Henrik Lange
Henrik Lange, expert på invasiva arter på Naturvårdsverket.
Bild: Naturvårdsverket

4 | Ska man döda sniglarna?

– Ja. En del hugger ihjäl dem med spade, men jag brukar lägga dem i frysen. Att sätta upp koppartejp är inte hundraprocentigt, men kan fungera mot mindre sniglar.

5 | Hur kan man förbereda sig inför nästa säsong?

– Lär känna din trädgård! Inventera vilka arter som finns på sensommaren, och gå runt på våren och se var de första skotten kommer upp och vilka de är. De flesta växter är lättare att åtgärda när de är i tidig knoppning, även om alla inte är lika enkla att känna igen då. Lär också känna grannens trädgård, då växterna kan spridas mellan tomterna.

– Med sniglarna är det ett ständigt arbete att plocka bort dem. Jag vill dock slå ett slag för att stötta deras naturliga rovdjur, exempelvis paddor och till viss del fåglar. Ha mycket fågelholkar och ordna fuktiga områden till paddorna. De behöver vattensamlingar för sina yngel, och man kan därför anlägga en liten trädgårdsdamm.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Text Oskar Alex
Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor