Turisten vill inte vara turist

Dagens resenär är självständig och söker kunskap.
Publicerad

Trots att vi turistar för fullt vill vi inte längre kallas turister. Ordet väcker motstridiga känslor, skriver etnologen Eva Wolf vid Göteborgs universitet i sin doktorsavhandling. Hon har rest med och intervjuat svenskar i Estoril i Portugal under flera år.

– Schablonbilden av den osjälvständige och ointresserade turisten håller inte längre, konstaterar Eva Wolf. Charterturism är fortfarande en populär resform och inte på utdöende – snarare tvärtom.

Eva Wolf delar in resenärerna i olika kategorier: rekreationsturisten som främst söker lugn och ro med familjen, actionturisten som söker annorlunda och äventyrliga upplevelser samt kulturturisten som motsvarar den klassiska resenären, bildad och påläst inför resan.

Gränserna mellan kategorierna är dock flytande. Motivet att söka kunskap finns hos alla intervjuade, men i varierande grad. En del söker t ex lugn och ro varvat med kulturella aktiviteter. Det finns också kulturturister som har en bredare syn på kultur där också mer vardagliga saker ingår, som att gå på en fotbollsmatch.

Eva Wolf pekar också på att det inte fanns någon tydlig gräns mellan yngre och äldre bland de intervjuade. En ungdomlig turiststil hänger med upp i 40-årsåldern numera.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor