Flodiller får ny chans

Lovande försök att rädda den europeiska minken, flodillern, pågår på Dagö utanför den estniska kusten.
Publicerad

Flodillern hör till de europeiska däggdjur som är närapå utdöda. Boven i dramat är den amerikanska minken, som med stor framgång har konkurrerat ut sin europeiska kusin. Tidigare fanns det gott om flodillrar, men under 1900-talet har antalet djur minskar i rask takt, på grund av konkurrensen från förrymda minkar från farmar.

Nu har estniska viltforskare planterat ut närmare 60 djur på ön Hiiumaa, också känd som Dagö, där det tidigare fanns svensk befolkning. Djuren kommer från den zoologiska trädgården i Tallinn, där man har fött upp ett hundratal flodillrar för utsättning. Flodiller klarar inte konkurrens från sin släkting minken. Därför har man under några år rensat ön från förvildade minkar. Den vanliga illern finns inte på ön.

Innan djuren sattes ut måste de vänjas av med sitt bekväma liv på zoo. De fick lära sig att simma och fiska för att få föda. Och de fick lära sig att bli rädda för rovdjur och människor. Försöket har tills vidare varit lyckat. De allra flesta av flodillrarna har överlevt sin första sommar i det fria.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor