Hiv värre än digerdöden

Hiv/aids är snart historiens mest dödsbringande farsot.
Publicerad

Under 1300-talet rasade pesten i Asien och Europa, och 40 miljoner människor dog.

Hittills har miljontals människor dött i hiv/aids, och i dag är sammanlagt 40 miljoner människor smittade. De flesta kommer också att dö i sjukdomen. Hela 95 procent av de nya fallen av infektioner sker i världens fattiga länder, och huvuddelen av smittspridningen sker genom heterosexuella kontakter. Avsaknaden av effektiva vacciner och bristande kunskap om hur smittan sprids gör att hiv-epidemin håller på att bli historiens största, räknat i antal döda människor.

Även i Sverige ökar hiv-spridningen. Under förra året steg antalet nya fall med 14 procent jämfört med år 2000. Sammanlagt rapporterades 277 nya fall, enligt Smittskyddsinstitutet.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor