Antiväte i en liten flaska

Forskare på Cern kan ha tillverkat den största mängden antiväte någonsin.
Publicerad

Antimateria är ingenting man kokar ihop på egen hand i köket. När en partikel möter sin antipartikel förintas bägge, och kvar blir en energirik ljusblixt som far i väg med ljusets hastighet.

Men nu har en forskargrupp som leds av Gerald Gabrielse på Cern, det europeiska partikellaboratoriet i Genève, kanske lyckats. Forskarna har fångat 50 000 antiprotoner och 300 000 positroner (antielektroner) i en flaska som byggs upp av ett elektriskt och ett magnetisk fält. Analyser av experimentet visar att de däri har lyckats skapa litet antivätesoppa.

I maj ska de göra nya experiment med förbättrad utrustning, och om det går vägen kan de börja laborera med antivätet. Partikelfysikerna vill undersöka vad för slags egenskaper antivätet har och om naturlagarna verkar på samma sätt på antimateria som på vanlig materia.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor