Liten hane offrar livet för sex

En bläckfiskart med löstagbar, målsökande arm har påträffats.
Publicerad

Jämställdhet råder sällan i naturen. Nyligen såg några marinbiologer ett extremt exempel på detta. Det handlar om en sällsynt bläckfiskart vid Stora barriärrevet utanför Australiens östkust. Hos denna art väger hanen 0,25 gram medan honan är 40 000 gånger tyngre. Hanen är inte större än honans öga.

Dessa bläckfiskar lever i djuphavet där det är svårt för könen att hitta varandra. En fördel för hanen är att han pga sitt lilla format mycket fort uppnår könsmogen ålder. För honan är det däremot en fördel att vara stor eftersom hon då kan producera så många ägg att åtminstone några har chans att överleva och föra arten vidare.

Hanen har en speciell fortplantningsarm som är laddad med spermier. När han får kontakt med honan bryts armen av och söker sig till honans gälhåla där äggen befruktas.

Efteråt brukar hanarna dö, men de konkurrerar om honans ägg även efter döden. Forskarna skriver i Science att honornas gälhålor kan innehålla levande armar från flera olika hanar.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor