Kråkor lär sig att hålla på familjen

Miljön betyder mer än arvet för ungarnas sociala utveckling, åtminstone när det gäller kråkor.
Publicerad

Den europeiska svartkråkans familjeliv ser olika ut i Spanien och i resten av Europa. Svartkråkorna, liksom andra kråkfåglar, bildar livslånga par, men i Spanien är familjesammanhållningen starkare än på andra håll. Där stannar ungarna kvar ett tag hos sina föräldrar och hjälper till med att föda upp sina småsyskon. Överallt i övriga Europa lämnar ungarna föräldrarna redan första året och letar upp en partner.

– När jag fick höra talas om de spanska kråkornas familjeliv av en av våra gästforskare, Vittorio Baglione som kommer från Spanien, insåg jag att här fanns en möjlighet att undersöka om beteendet är medfött eller inlärt, berättar professor Jan Ekman, evolutionsbiolog vid Uppsala universitet.

Tillsammans tog dessa båda forskare ägg från bon i Schweiz och lade dem i kråkbon i Spanien. Kråkungarna som kläcktes ur dessa ägg betedde sig precis som sina spanska styvsyskon. De stannade hos föräldrarna och deltog i skötseln av nästa kull, i stället för att ge sig i väg så fort som möjligt. Arvet spelade alltså inte in i detta fall.

Bakgrunden är att kråkfamiljerna i Spanien lever i stationära grupper. Föräldrarna försvarar sitt revir, och här kan ungarna under det första året i lugn och ro skaffa sig erfarenhet som de har nytta av senare i livet. I övriga Europa lever svartkråkorna i stora flockar som drar runt efter häckningen. Då är det inte lika lätt för föräldrarna att hålla familjen samlad och ge sina vuxna ungar en fristad.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor