Korstågen drabbade också judar

Korstågen innebar de första stora judeförföljelserna i Europa. Men samtidigt ökade kontakterna mellan judar och kristna.
Publicerad

Under det första korståget år 1096 blev många judar utsatta för förföljelser. Bara i Rhendalen ska 5 000 judar ha dött martyrdöden, antingen mördade av korsfarare eller så dog de för egen hand för att slippa tvångskonvertering.

Lena Roos, filosofie doktor i religionshistoria vid Uppsala universitet, har studerat judiska martyrtexter som beskriver detta. Hon finner stora överensstämmelser i tankar och uttryck när hon jämför med kristna texter från samma tid.

– Dessa texter visar att man har underskattat beröringspunkterna mellan grupperna. Konfrontationen mellan religionerna innebar också de fick mer kontakt med varandra.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor