Tribunalen i Tokyo är ett drama för vår tid

Publicerad

1948 ställdes de högst ansvariga för Japans krigsbrott under andra världskriget till svars i Tokyo.
Bild:
Keystone / Getty images

Efter andra världskriget hamnade ledande nazister inför en inter­nationell militärdomstol i den tyska staden Nürnberg. Mindre känt är att en snarlik tribunal i Tokyo åtalade och dömde några av de högst ansvariga för Japans krigsbrott i Pearl Harbor, i Kina, Filippinerna och på flera andra håll i Asien.

Tokyoprocessen pågick i mer än två år. Den är ämnet för en hyfsad dramaserie på Netflix – och en alldeles lysande bok av Gary Bass, professor i politik och internationella relationer vid Princeton university i USA. Han visar hur rättsprinciper stundtals ger vika för storpolitik och folkopinioner.

Sju män dömdes till döden genom hängning, men flera av domarna var kritiska till domstolen och dess lagtolkningar. Japans kejsare blev inte ens åtalad, inte heller ledarna för den japanska arméns enhet 731, som utvecklade och testade biologiska vapen på krigsfångar.

Som alla krig kommer både det mellan Ryssland och Ukraina och det mellan Hamas och Israel så småningom att ta slut. Efteråt kommer förhoppningsvis internationella rättsprocesser att ställa de ansvariga till svars. Tribunalerna i Nürnberg och Tokyo visar hur svårt det kan vara. En lärdom av historien blir ändå att gnetiga förhandlingar i domstol är mänsklighetens mest civiliserade sätt att läka såren av otyglat barbari.

Judgement at Tokyo: World War II on trial and the making of modern Asia

Gary J. Bass
Knopf

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor