Blommar bara en gång

Bambuarter blommar samtidigt var de än befinner sig.

Bambu är ett artrikt släkte. Bland de flera hundra arterna finns olika varianter av blomningsrytm. Vissa blommar varje år, andra oregelbundet. En del arter blommar bara en gång och dör därefter. Det gåtfulla med dessa arter är att alla exemplar blommar samtidigt var de än befinner sig på jorden. Hur deras inbyggda klocka ser ut är fortfarande okänt.

I den indiska delstaten Mizoram finns stora skogar av bambu. Växten ger livsmedel i form av bambuskott och bidrar med byggnadsmaterial och många andra nyttigheter.Vart fyrtionde till femtionde år blommar bambuskogen, och mängder av frön faller till marken innan plantorna dör.

I samband med blomningen sker en formlig explosion av gnagare, främst råttor, som plötsligt har mer föda än de orkar sätta i sig. När fröna slutligen är uppätna har råttorna hunnit föröka sig flera gånger om. Horder av hungriga råttor söker sig ut på fälten och förstör allt ätbart som kommer i deras väg.

Inom de närmast påföljande åren är det dags för ny blomning. Befolkningen i Mizoram befarar att de åter ska drabbas av hungerkatastrof, något som har inträffat regelbundet till följd av att bambun har blommat.

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor