Sopor blir plast

Plaster framställda av skräp och avfall kan bli framtidens lösning på problemet med växande sopberg.
Publicerad

I takt med att kraven på återvinning blir hårdare, ökar också intresset för biologiskt framställda plaster. Det finns lösningar för olika typer av polymerer med skilda egenskaper. Exempelvis framställs så kallad PHA-plast (polyhydroxyalkanoater), genom att mikroorganismer omvandlar glykos, socker eller syror till polymerer. Flera försök med PHA pågår just nu, och vid Hawaii Natural Energy Institute försöker man utveckla en bioreaktor som bryter ner köksavfall och bildar PHA.

– Det är en intressant väg, men de flesta försök har stupat på att det blir för dyrt med alla reningssteg när man använder mikroorganismer, säger Sigbritt Karlsson. Hon är professor vid Institutionen för fiber- och polymerteknologi, Kungl. Tekniska Högskolan, KTH.

En annan möjlighet är att tillverka polysackarid- eller proteinbaserade plaster.

– Inom ett halvår ska vi ha tagit fram en syretät plastfilm som kan klä in kartong, för användning som exempelvis mjölk- eller juiceförpackning, säger Mikael Gällstedt vid forskningsinstitutet Packforsk.

Hans arbete med ett syrebarriärmaterial påbörjades för fyra år sedan vid KTH. Tanken är att utnyttja avfallsprodukter som det finns ett överskott av. Därför provar man att använda så kallat kitosan från räkskal, men även vassleproteiner och gluten från etanoltillverkning.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor